關心您的心

【本報訊】心臟有問題人士洗牙或脫牙時要加倍小心,因為有可能因此令細菌入血,導致心瓣壞死而喪命。心胸肺外科專家指出,心瓣由感染到壞死只需兩、三個星期時間,而壞死心瓣會阻礙血液運行,病人有機會因心臟衰竭死亡。不過,心瓣壞死病人可移植豬心瓣或人工金屬心瓣續命。 記者:馮永堅

伊利沙伯醫院每年進行約200宗換心瓣手術,當中10至20宗是因細菌入血造成心瓣壞死個案。心臟主要是靠心肌收縮動力和心瓣開閉,推動血液到全身及器官;如心瓣因發炎而引致心瓣黏結或壞死,心瓣開啟時的空間會較正常狹窄,血液流通受阻。

移植金屬心瓣可用40年

心胸肺外科專科醫生何國強表示,口腔內暗藏很多細菌,心臟有毛病人士洗牙或脫牙時,應先要向牙醫說出病況,牙醫如知道後,洗牙或脫牙前會要他們服食抗生素,以防止細菌入血後在他們的心瓣滋生;若心臟病患者沒有服食抗生素,洗牙或脫牙後心瓣壞死風險,較有食抗生素者高5至10倍。
除洗牙及脫牙外,喉嚨發炎或感冒都可能令細菌入侵身體,破壞心瓣功能。何國強表示,心瓣受感染者會出現持續發燒、腳腫、頭痛及氣喘,如病發初期而又未出現併發症,醫生可利用藥物控制病情,但感染嚴重者則要更換心瓣。
過去心瓣感染病人一般以移植豬心瓣為主,但由於豬心瓣會較易損壞、鈣化或被人類免疫系統排斥,一般只可用7至10年,只適合較年長人士更換;何國強指,金屬心瓣壽命較長,一般可用30至40年,但移植了金屬心瓣人士需要定期服食薄血藥,令血液不會凝固在金屬瓣上。
兩種心瓣價錢相若,未計手術室等開支,在私家醫院換心瓣需約1.5萬元。
任職市場推廣的潘先生03年時持續發燒數月,但看了多次醫生也找不到原因,一天放工返家途中突然暈倒,住院一星期後才知道是心瓣受細菌感染,導致心臟功能出現不正常。「都唔知自己個心瓣有事,好彩最後都發現到。」醫生翻查潘先生病歷,知道他曾脫牙,可能是因此令細菌入心瓣,他在三年前進行換金屬心瓣手術,至今沒出現副作用。
特稿:癮君子最難搞病人
曾在伊利沙伯醫院工作的心胸肺外科專科醫生何國強,多年來為不少病人做換心瓣手術,坦言癮君子是最「難搞」病人之一。他表示,癮君子用針筒注射毒品,極易令心瓣受細菌感染,「佢哋(癮君子)做換心瓣手術之前,個個都話做完手術之後唔會再吸毒,但好多都忍唔住又吸番。」
何醫生說,無論是換豬心瓣或是金屬心瓣,如保養不好都有再感染風險,而再做換心瓣手術的死亡率十分高,因此替癮君子做換心瓣手術是兩難,「冇可能唔同佢哋(癮君子)做手術,但做完之後又吸番,毒搞壞個人工心瓣,再做換心瓣手術死亡率又高,真係好難處理。

何國強醫生指,金屬心瓣壽命可長達30至40年。李家皓攝
心瓣受感染者可換金屬心瓣(上)或豬心瓣(下),以延續生命。